Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řecko po Peloponéských válkách

27. 5. 2010

Řecko po Peloponéských válkách

Po vítěství v Peloponéských válkách dosadila Sparta své posádky a správce do většiny Řeckých států X narůstá odpor - Korintská válka v nichž Persie pomáhá protivníkům Sparty - 394 př.n.l. námořní bitva u Knidu v nichž Aténský stratég Konón zničil Spartské loďstvo a Atény pak obnovili hradby.

Válka končí roku 386 př.n.l. mírem zprostředkovaným Persií - Sparta zůstala nejsilnějším státem a Řeckým státům bylo zakázáno vytvářet spolky, Maloasijské státy byli zase závislé na Persii.

Stále narůstá odpor ke Spartě a roku 379 př.n.l. byla její posádka vyhnána z Théb.

Občané pak v Thébách zvolili demokracii a brzy se k nim začaly připojovat i ostatní státy a postupně vznikl třetí Řecký spolek - Boiotská liga. Sparta byla tímto výrokem znepokojena a žádala rozpuštění Boiotské ligy, ty však jako podmínku požadovali rozpuštění Peloponéského spolku.

To se však ani jedné straně nelíbilo a tak započala válka. 1.bitva byla bitva u Leukter kde proti Thébám nastoupilo 10 000 hoplítů a asi 1000 jezdců. Thébané měli však jen 6 500 mužů.

Ovšem Thébský stratég a filozof Epameinóndás vymyslel důmyslné rozložení mužů v tzv.Kosým šiku - zesílené levé křídlo slabší střed a pravé křídlo. Sparta prohrála !

Po porážce u Leukter se od Sparty začaly okolní státy odpoutávat a zavádět demokracii. Théby se ocitli na vrcholu své moci.

Ovšem Epameinóndovy úspěchy vzbudili žárlivost a tak v dalších bitvách vystoupil pouze jako řadový voják. Athénám začala Thébská moc také vadit a tak se přidali na stranu Sparty.Proto v bitvě u Mantinee Epameinónd padl.

Po bitvě také obě strany vztyčily vítězné sloupy i když se říká že to byli spíše náhrobní kameny.

A jak se Řecké státy mezi sebou ničili, objevil se nový nepřítel z venčí - Makedonie.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

d

d,4. 3. 2012 16:32

ddd